Vi har skrevet en del omtaler til nå og håper at de har hjulpet deg med å finne nye favoritter, men du har kanskje stusset over ordene «volatilitet», «varians» og «RTP»? Her sørger vi for litt ro i sjelen ved å forklare dem så godt vi kan.

Volatilitet og varians er akkurat det samme!

Disse ordene betyr det samme og forteller deg hvor risikofylt en spilleautomat er. Altså; hvor stor er sjansen for at du kommer fra det med ekstra cash i lomma? Se, det er faktisk ganske så interessant ...

Hvor mye og hvor ofte en spilleautomat betaler ut er direkte knyttet til spillets volatilitet og RTP. RTP står for Return to Player, eller tilbakebetalingsprosent om du vil. Det er ikke dumt å tenke at et spill som betaler ut oftere er bedre enn et spill som byr på lange tørkeperioder, men om det hadde vært så enkelt hadde vi gitt alle spill med lav volatilitet fem stjerner. En får også tenke på hvordan man er som spiller, hvor mye en har å rutte med og hvor mye tålmodighet en har i tanken.

Spill med lav volatilitet!

Hva det er: Et spill med lav volatilitet er et spill som utgjør lav risiko. Det betaler gjerne ut veldig ofte, men på den andre siden er det snakk om mindre beløp. Småsummene dukker opp med såpass hyppige mellomrom at spillebalansen gjerne holdes på et ganske jevnt nivå. Tiden raser forbi fordi en som regel blir underholdt med spennende bonusfunksjoner, raske utbetalinger og fancy animasjoner. Misforstå ikke; det er ikke sånn at disse spilleautomatene ikke kan betale ut større beløp. Det har skjedd før og kommer garantert til å skje igjen. Men toppgevinstene i disse spillene er mindre enn de du finner i mer risikofylte spill.

Når skal jeg velge spill med lav volatilitet?: Når du vil. Disse er snillere mot spillebalansen og moroa varer som regel ganske lenge. De har en lavere toppgevinst, men det er mindre sannsynlig at du mister alt på bare noen få spinn! Siden pengene varer lenger er spill med lav volatilitet også veldig populære for omsetting av bonuser.

Eksempler: Starburst, Mermaid Millions, Enchanted Crystals og Fruit Shop.

Starburst spillevisning

Spill med medium volatilitet

Hva det er: Du har sikkert forstått hvordan det fungerer. Disse spillene ligger på midten av variansmetret og betaler ut nok til å holde moroa gående, men kan også by på kortere tørkeperioder eller flotte storgevinster. På et slikt spill kan du oppleve å få premier på annethvert spinn, for deretter å gå 20-30 spinn uten noen ting. De betaler oftere enn spill med høy varians, men sjeldnere enn de med lav.

Når velger jeg spill med medium volatilitet?: Velg disse når du er på utkikk etter litt mer spenning rundt utbetalinger enn spill med lav volatilitet. Det kan også være lurt å vente til de dagene du har litt ekstra på kontoen, men vær obs på at de i tillegg krever en del disiplin. For ja, de kan punge ut med store beløp, men det å balansere på midten betyr at det fort kan gå begge veier.

Eksempler: Piggy Riches, Thunderstruck II, Game of Thrones, Jack Hammer og Aliens.

Thunderstruck II free spins-spill

Spill med høy volatilitet

Hva er det?: Disse spillene lokker med sexy toppgevinster i mammutklassen, rask action og et høyt spenningsnivå, men kommer naturligvis med en pris. De betaler bare en gang i mellom, og en lavere spillebalanse vil stort sett ikke overleve de lange tørkeperiodene. Men når de første bestemmer seg for å punge ut, kan et pengeregn bli om til en pengestorm.

Når velger man spill med høy volatilitet?: Du burde ha nok til å komme deg gjennom minst 150 runder før du åpner noen av de farligste spillene der ute, men det er ikke alt. De tester også tålmodigheten din. Så full tank der! For til tross for et løfte om enorme gevinster, kan lange tørkeperioder sette en skikkelig demper på humøret. De verste (eller beste – kommer an på hvordan du ser det), kan sluke hele balansen din før du vet ordet av det.

Realistiske forventninger og at du kjenner deg emosjonelt stabil kan også være bra. Meget volatile spill kan virkelig få en til å rive seg i håret – både i frustrasjon og i glede!

Eksempler: Book of Ra, Book of Dead, Dead or Alive, Break da Bank Again

Dead or Alive spillevisning

Hvordan avgjør man spillets volatilitet?

Det er ikke bare, bare faktisk. Fordi spillere gjerne fortrekker den ene typen over den andre er ikke alle spillutviklerne like glade i å dele ut denne informasjonen. Det er ikke det at det gir oss noen som helst fordeler, annet enn en ide om hvilke spill som passer vårt budsjett. Så de som velger å holde det for seg selv, er vel redde for å skremme bort noen av oss.

En måte å skaffe seg en idé om hvor spillet ligger på variansmetret er å se på utbetalingstabellen. Dersom gevinsten for fem like symboler er veldig mye høyere enn det du får for fire, er det store sjanser for at det er et volatilt spill. Det sier litt om hvor vanskelig det er å få fem like og de beste utbetalingene. Store jackpoter er også er også en indikasjon på høyere volatilitet.

En annen god ide er å spille 200-300 runder på demoversjonen før du bruker egne penger og se hvordan det oppfører seg. Betaler det ut ofte og lite er det et tegn på at du har funnet et snillere spill. Må du vente veldig lenge mellom hver gevinst, befinner du deg på farligere terreng.

Hvilken volatilitet passer best for meg?

Det kommer an på hvordan du er som person! Selv om vi syns det er mindre lurt å bevege seg i retning volatile spill når man ikke har så mye å spandere, er det ingen regel som sier at et slikt spill ikke kan punge ut med enorme beløp på bare noen få spillerunder. Og en spiller som har masse til overs kan kjenne at spenningen av å få hyppige utbetalinger er mer givende enn å jage de store og vanskelige beløpene ... Sorry, vi kan ikke svare på dette for deg.

Men hva med RTP da?

Har du hørt at «huset alltid vinner»? Alle spillene i et casino – uansett om det er på nett eller landbasert – gir huset en fordel. Dette kalles «houses edge». RTP står for Return to Player (oversatt til tilbakebetalingsprosent på norsk) og viser i stedet hvor mye spillet betaler tilbake til spillerne. Et spill som gir huset en fordel på 3,5% har altså en RTP på 96,5%.

Det første du skal vite er at du ikke kan forvente deg å få 96,5 kr tilbake hver gang du omsetter 100 kr. Spillene benytter seg nemlig av en RNG (random number generator) og kan ta pengene fra en spiller og gi det til en annen. Slik går det - rundt og rundt – over mange, mange millioner spillerunder. Over tid skal spillet ha betalt tilbake 96,5% til spillerne og 2,5% til huset.

Kan jeg manipulere RTP?

I spilleautomater? Nei, så absolutt ikke. Men Blackjack er et spill som er kjent for å ha høy RTP. Det er fordi spillernes ferdigheter spiller en rolle, så om du har god peiling på dette bordspillet kan du forbedre oddsen for gevinster. Det kan likevel være en god ide å holde seg unna sider som påstår de har en bombesikker vinnerstrategi i Blackjack. Det at du er god betyr ikke at du er garantert til å vinne. Huset har alltid en fordel og flaks teller alltid mest!