Vil spillmonopolet endres i Norge?

Av Eivind
Publisert 12/01/2023

Siste nytt fra Finland er et det muligens innføres et lisensieringssystem i spillbransjen. Dette vil i så fall medføre at Veikkaus ikke lenger vil ha monopol i landet.

Det har vært en mangeårig diskusjon i Norge om Norsk Tipping sitt spillmonopol her i landet. Spillboden forsøker å trekke paralleller til utviklingen i Finland. Kan en endring der påvirke prosessen i Norge?

I Finland er det slik at statseide Veikkaus er de eneste som kan tilby pengespill, som lotterier og spilleautomater.

  • Det er enighet på Stortinget om å avslutte monopolet på digitale spill.
  • De har som mål å få på plass en rapport som gir oversikt over overgangen til konsesjonssystemet.
  • Årsaker til endringer er spillernes forbrukerbeskyttelse og sikkerhet.

Tytti Tuppurainen er Europa- og eierskapsminister i Finland, og uttaler at regjeringen var samlet når det gjelder å avslutte Veikkaus sitt monopol for pengespill online.

I et intervju med MTV Uutiset at hun håper å starte med å utforske et nytt lisensieringssystem.

Hun mener at en studie må være på plass for å gi en ny regjering nok materiale for å ta en beslutning om et skifte til et lisensieringssystem.

Tuppurainen hadde følgende kommentar: “Som eierskapsminister skyndte jeg meg med å lage en rapport om en mulig overgang til et flertillatelsessystem. Det er bare bra at også opposisjonen deler denne oppfatningen. Det er parlamentsvalg neste vår, og det ville være ideelt at vi innen forhandlingene ville ha nok informasjon til regjeringsforhandlingene.”

Endring kan være rett rundt hjørnet

Veikkaus har hatt monopol i landet siden 2017, og akkurat nå er Finland det eneste EU-medlemslandet som fortsatt har et monopolsystem for online gambling.

Den nåværende monopolmodellen, mener Tuppurainen, gir fordeler til ikke-lisensierte selskaper i markedet, og hevder at ny lovgivning vil kunne jevne ut konkurransevilkårene.

Om dette hadde Tuppurainen følgende å si: “Bedrifter fra utlandet opererer som i en gråsone. De er ikke underlagt de samme ansvarsreglene som gjelder for Veikkaus. Situasjonen forårsaker naturligvis ulemper og noe som betyr at overskuddet fra gambling også går forbi Finland til utlandet.”

Har registrert reduserte inntekter

Statseide Veikkaus har registrert en betydelig nedgang i sin markedsandel – noe som nå tilsvarer rundt 50%. Konsernsjef Olli Sarekoski anser dette som en “kritisk grense”.

Man kan nå spekulere litt i om iverksetting av endringer i Finland kan påvirke spillmonopolet i Norge også. Spillboden følger med på utviklingen med argusøyne.

Kilde: EGR Global